Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Térdkalács (patella) ficam 2 - Saját tapasztalatom

2008.06.24

Kép

Tavaly nyáron örököltük meg - harmadik gazdájától - Bambit. Ekkor már fél éves volt. Hogy pontosan mikor alakult ki nála ez a betegség, nem tudjuk. Az első hetekben még túl félénk és megszeppent volt, ezért csak óvatosan ismerkedett velünk és új környezetével.
Miután kezdett feloldódni nálunk, egyre többet futkározott és ugrált a lakásban. Mint kiderült, az ugrálást különösen szereti. Ekkor vettük észre, hogy az egyik hátsó lába néha furcsán áll. Később már mindkét hátsó lábán tapasztaltuk a jelenséget, illetve sétálás közben emelni kezdte felváltva a hátsó lábait. Utánanéztem az interneten, illetve megszerezve a tenyésztő telefonszámát, nála is érdeklődtem a betegségről. Több felől többféle információt és tanácsot kaptam. A fő kérdés az volt számomra, érdemes-e kitenni egy ilyen műtétnek a kutyát. Ami mellette szólt, hogy egyre többször ugrott ki a helyéről a térdkalácsa, és bár őt ez láthatóan nem zavarta, engem mégis aggasztott. Féltem továbbá attól is, hogy a későbbiekben a tünetek fokozódnak, és ennek hatására más, még komolyabb problémákat okoz nála. Azonban többen javasolták – a tenyésztőt is beleértve- hogy ne végeztessem el a műtétet, mert csak felesleges szenvedésnek teszem ki a kutyát, és nem garantált, hogy nem fog kialakulni újból a betegség. Ez jócskán megnehezítette a döntésem, mivel nem szerettem volna, hogy pont a műtét(ek) –vagy annak mellékhatása(i)- miatt kerüljön rosszabb állapotba. Végül hosszas tanakodás után a műtét mellett döntöttem.
Némi segítséggel, és utánajárással sikerült találnom egy specialistát. Pénz nem számított. Bár az operáció ára közel a kétszerese volt, mint máshol, úgy gondoltam a műtét sikeressége a lényeg. Kissé félve vittem el Bambit a vizsgálatra. A rendelőt már vidámabban hagytam el, mert az orvostól megnyugtató információt kaptam: egy-egy műtéttel megoldható a probléma, és többet nem lesz vele gond. Megbeszéltük, első körben a rosszabbik lábát operálja, később a másikat is megcsináltatjuk.
Eljött a műtét napja. Bambi a nyakamba csimpaszkodva tudatta velem, hogy ő nem szeretné ezt, de fájó szívvel ott kellett hagynom. És ezzel ért az első kellemetlen meglepetés, az altatásnál nem lehettem ott, ahogy az ébredésnél sem. Előző kutyámnál megszoktuk, hogy mellette lehettünk ezekben a helyzetekben. Így nem érte akkora sokként az altatás és ébredés. Beletörődtem, hogy itt ez az eljárás. Délután mentünk vissza érte. Hamarosan egy aprócska, remegő, csupa nyál Bambit öleltünk magunkhoz. Konzultáltunk az orvossal, a műtét rendben lezajlott, egy hét múlva kontrol, varratkiszedés, addig antibiotikum és fájdalomcsillapító. Mozgás nem gond, nem kell akadályozni benne –nem is lehet.
Kép Teltek a napok, Bambi a varratkiszedést nagyon szakszerűen, maga megoldotta. Az orvosnak ezzel már semmi dolga nem volt. Megnézte, minden rendben, 2-3 hónap, és lehet a másik lábát is műteni. Egy hónap múlva újabb kontroll. Megnyugodtam.
Közel két héttel a műtét után azt vettem észre, hogy furcsán használja a műtött lábát. Gondoltam, fáj még neki, nem tudja rendesen használni. Később biztos nem így fogja tartani. De nem javult a helyzet, sőt, rosszabb lett, mint műtét előtt. A műtött lábát alig használta, és ha a másik elfáradt, csak bukdácsolni tudott. Oltás miatt amúgy is orvoshoz kellett vinnem, ezért kikértem az ottani orvos véleményét, aki megerősített a gyanúmban. De abban is, hogy aki műtötte, valóban nagynevű, jó orvos. És ez sajnos előfordulhat. Én mégis becsapottnak éreztem magam, mert annak a tudatában döntöttem a műtét mellett, hogy egy műtéttel meg tudja oldani, hiszen ezt mondta nekem.
Eltelt az egy hónap, a műtét sikertelensége miatt meglehetősen idegesen vittem vissza Bambit az orvoshoz. Megállapította, valóban nem lett eredményes az operáció, újra kell műteni. Természetesen magát a műtétet nem kell kifizetni, csak az anyagdíjat (10.000Ft). Nem  szeretném szétműttetni a lábát, de így sem hagyhatom.Kép

Újabb időpont, újabb műtét, ismét nyakba csimpaszkodás, aztán nyálas, reszkető kiskutya a karomban. Megint gyógyszer, sok-sok babusgatás, a héten megyünk vissza kontrollra.

 Most jobb a kedve, de mintha neheztelne rám. Remélem ezúttal minden rendben lesz, és nem kell többet kínoznom e miatt. A másik lábáról még nem döntöttem. Egyenlőre, semmiképp nem lesz megműtve, talán majd később, ha már biztosan áll a műtött lábán.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Canada

(Elisabeth Darabos, 2016.11.21 01:02)

Olvasgatom a bejegyzéseket mert nekem is van egy ,,kis fiam'' az életem !Cookie nevű 1 év 2 hónapos es nem rég vettem észre hogy séta közben néha a job hátsó lábát fel fel kapja.Ugy gondoltam azert mert ősz van hideg .vettem neki nadrágot prnaltam kis cipőt ra adni de azt sok sok cirkusz utan tudtam csak ra adni es kész Nem akar hogy féljen v .utaljon ezért.Szeptemberben herélt ettem ki . Ugy vettem észre hogy meg baltozott. Nem jo irányba.Meg felenkebb ,ugatosabb .Ezert sem akarom több ilyen stressnek kitenni En ugyan ottlehettem mellete nem volt idegen neki a kórház mindennap ott van velem ,,ott dolgozom ,de akkor sem teszem ki mégegyszer ilyennek ha nem 100% muszály . Ezért is köszönök mindenkinek a beszámolókat. Kivanok minden kis kedvencünk es gazdiknak jo egeszseget es sok.sok örömteli életet! Cookie al egyutt'

műtét

(Timi, 2008.10.19 18:01)

Szia,

Kb. a műtét után 1 héttel már elkezdte használni a műtött lábát, amúgy nem zavarja, ha három lábon kell ugrálnia. Igazából szerintem ez később fog komolyabb problémát okozni, amikor idős lesz, mert most még a nehezebb terepet és a több órás sétát is jól bírja.
Kiderült, hogy kell-e műteni a kutyust?

Re: műtét

(NAGY LÁSZLÓNÉ, 2013.09.18 06:14)

PATELLA MŰTÉTET JAVASOLTAK,DE ÉN NEM SZERETNÉM, MERT MIND A NÉGY LÁBÁT HASZNÁLJA,NAGYON ELEVEN RENGETEGET FUT.Ő EGY 9 HÓNAPOS YORKI FIÚ,A NEVE RUMLI .

Re: Re: műtét

(NAGY LÁSZLÓNÉ, 2013.09.18 06:22)

zsebikém :(

(betti, 2013.07.19 13:37)

nagyon jó lenne tudni mi történt bambikával mert sajnosaz én kis pincseremnek zsebinek is ugyan ez a baja most megyünk az első műtétre és nagyon félek az eredménytől :(

műtét után

(RE: Kicsi, 2008.10.16 12:49)

Szia,

A műtét másodikra sierült, már nem jár ki a lába. Viszont mostanában gyakran fájlalja a műtött lábát, ami sajnos várható volt. Eleve bizonyos időszakonként (pl. ősszel) fájhat bármilyen műtét, törés stb... és erre még rájön, hogy nehezebben regenerálódik, mert kétszer kellett hozzányulni. Szóval a másik lábát egyenlőre hagyjuk, megvárom, javúl-e a helyzet.
Úgy tudom, az 1-es fokozat nem olyan súlyos, nem mindig szükséges műteni, de azt persze az orvos jobban tudja. Annyival szerencsésebb a kutyusod, hogy csak az egyik lába rossz. Így ha fájlalja is később a műtét miatt, ott van legalább a másik lába. Bambi sajnos nem ennyire szerencsés, neki mind a két lábán súlyosabb a patellaficam:(
Nem tudtam megoldani azt a problémát, hogy ne terhelje a lábát, mert Bambi is sokat ugrál. De az orvosok azt mondták, nem baj, ha ugrál. Lekötni nem lehet:)
Örülök, ha segíteni tudtam.
Török Tímea

Re: műtét után

(Bonika, 2012.02.15 10:22)

Szia!

Az eltelt 2 évben változott valamit a kutyusod állapota? Jobban van a műtött lába? Esetleg megműtöttétek a másikat is? Hova vitted orvoshoz?

Válaszod előre is köszönöm!

hermecziemese@hotmail.hu

(hermeczi emese, 2011.07.31 14:39)

Sziasztok!nekem mos lesz!nagyon izgulok!!!!

elekes.sophie8@gmail.com

(Elekes Zsófia, 2011.03.26 13:24)

Sziasztok! nekem egy havanese-bolognese keverék 1,5 éves kutyusom van és november végén műtötték térdkalácsficammal. A műtét után hamar helyrejött és használja a műtött lábát. Viszont most a napokban kificamodott a másik hátsó lába is. Valószínű azt is megkell majd műteni, de az orvos javasolta hogy még várjunk 1,5 hetet, mert nem annyira súlyos mint a másik lába. Olvastam a hozzászólásokat, és nálunk például tud sétálni, viszont amikor megáll és felhúzza a fájós lábát már nem tud továbbmenni. Nem tud 3 lábon menni, az első műtét mellett is ezért döntöttem. nem tudja valaki, hogy mennyire jellemző mind a kettő hátsó láb térdkalács ficama? Köszönöm előre is.

bondor.lilian@velvet.hu

(Lilke, 2011.02.01 22:00)

Specko szeretném megjegyezni, hogy mióta kálciumt kap azóta még egyszer sem panaszkodott...nem tudom, hogy ez befolyásolja -e vagy van -e hozzá köze, de tény, hogy mióta falja ezeket nincs semmi gond a lábával ;)

ernastable.net

(Molnar Noemi , 2011.01.25 10:03)

OOOOOOOO ISTENEM NAGYON SAJNALOM NEKEM VAN 2 CSIVAVA KUTYUSOM RINTY ES ALEX BARKI ELJOHET OBECSE IVANA KOCSI 8 HOGY MEGLASA OKET MOST RINTY 9 HONAPOS ALEX PEDIG 6 HETES ALEX CSAK FEBRUAR 1,2,3 ERKEZIK MEG

bondor.lilian@velvet.hu

(Lilke, 2011.01.24 22:20)

Pont most olvastam el a másik bejegyzést is, arra már kaptam választ, hogy hogy vizsgálják ezt meg...nekem ez nagyon barbár módszernek tűnik...szörnyű belegondolni, h csak úgy fogja és ..váááá...borzasztó..na meg mi van, ha nem megy vissza...akkor azonnal lehet műteni?!..borzasztó.

bondor.lilian@velvet.hu

(Lilke, 2011.01.24 22:15)

Szió :)
Először is a legjobbakat kívánom Bambinak, nem lehet könnyű neki, mint ahogy neked sem. Nekem egy fél éves csivim van, pár hónapja történt először, hogy játék közben elkezdettsírni és húzta a hátsó lábát. Először azt hittem, h ahogy leugrott rosszul lépett és azért. Később sétáltatás közben a park kellős közepén kezdte el ugyanezt. Akkor még hó volt..ahogy megmozgattam a lábát abbahagyta. Nem rég pedig csak kilépett az ajtóküszöbön és újra felsírt. Megint megmozgattam mire abbahagya. Kb. 1 hónapja nem volt hasonló " fájdalma". Szerinted ez utalhat erre a térdkalács ficamra? Ezt hogy vizsgálja meg az orvos? Én úgy gondolom ( remélem ), hogy ez nem komoly....nem szeretnék minden esetleg apró dologgal az orvoshoz rohanni. Mit gondolsz?? Köszi, Lilke

lhfgfdsfg

(Malibo, 2009.03.23 15:55)

Sziasztok,

Sajnos mi is azt hiszem így járunk a törpepincherünkkel, 2 hónapja lassan hogy operálták, de egyáltalán nem használja... Ma szedik ki a csavart ami rögzítette a térdkalácsát, én ebben reménykedem hogy ez zavarta a mozgásban, ha pedig rossz lett a műtét.. akkor idegbaj.... :(

re: Niki

(csivava, 2009.02.02 22:49)

Szia Niki,
Sok örömöt kívánok a jövőbeli kutyushoz. :) Sajnos a csivaváknál, mint kiderült, elég sok örökletes betegség előfordul (függetlenül attól, hogy mennyiért veszed). Ennek ellenére nem adnám oda semmiért az én kicsimet. A lába még nem tökéletes, fájlalni szokta. Most fogom megint egy másik orvos véleményét kikérni. Remélem megnyugtató választ kapok. Köszönöm, az érdeklődést, és jó egészséget:)
Timi

Dania, koppenhaga

(Niki, 2009.01.26 12:24)

Szia.. Elolvastam a törtenteteket és nekem is összeszorult a szivem. Én csak most készülök megtalani az én kis pöttöm baratomat, és jo tudni és talan felkészülni az ilyen helyzetekre lelkileg is. :) Szívböl remelem gyorsan vagy mar megyógyultatok!

kicsike-@freemail.hu

(Kicsi, 2008.10.18 12:43)

Szia!
Köszi a választ.Mi ma tudjuk emg,hogy muszáj-e műteni,és ha igen akkor mikor.Örülök,hoghy már jobban van a kutyusod.Műtét után mennyi ideig nem állt rá a műtöt lábára?Nem tudom elképzelni szegény,h 3 lábon ugrál:(
Igen az 1-es nem olyan súlyos,de később csak rosszabb lesz.Ezért jobb az orvosok szerint hamar műteni.

kicsike-@freemail.hu

(Kicsi, 2008.10.13 22:06)

Szia!

Nagyon örülök,hogy leírtad mi történt veletek.Nekem is lassan döntenem kell.Törpe uszkárom van.Neki a bal hátsó lába patellaficamos.Szerencsére 1 fokozat.Nem szeretném halogatni a műtétet félek,hogy ennél csak egy idő után rosszabb lesz.Sikerült végül a műtét,használja a kutyusod a lábát?Szerencsére én kutyámnak,csak az egyiknek van baja.Hogyan oldottad meg,hogy 4 hétig ne terhelje?Én kutyám sajnos nagyon ugribugri:(Köszi a választ.Remélem teljesen jól van a kutyusod!