Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Térdkalács (patella) ficam 1 - Ismertető

2008.04.05

 

Térdkalács ficam esetén a patella nem az árkában fut, hanem annak belső, vagy külső oldalán. A többnyire betegség örökletes jellegű (82%). Kölyökkutyák esetében a diagnózis nem mindig egyszerű. Ha a belső oldalon fut, azt medialis, ha a külső oldalon, azt lateralis ficamnak nevezzük. Kistestű kutyák ficama többnyire medialis, tehát az ároktól a test középvonala felé esik.

 

 

A ficam kialakulásának oka

Oka a combcsont vagy a lábszárcsont görbülete, a patella árok nem megfelelő mélysége, a combizom véginának nem a végtag középtengelyében való tapadása, a térdízület szalagjainak sérülése, megnyúlása, a patella egyenes szalagjának nem megfelelő hossza, a csípőízület ficama, vagy ezek kombinációja lehet.

 

 

Következménye

Amennyiben a patella nem megfelelő helyen található, az a térdízület fokozott mértékű kopásához, degeneratív ízületi elváltozáshoz , sántasághoz, fájdalomhoz vezet.

 

 

A térdkalács ficam besorolása:

A patella ficamot súlyosság foka alapján 4 kategóriába soroljuk.

 

1-es fokozat

A térdízület normális alakulású, nyújtott állapotában a patella oldalirányban kinyomható az árkából. Az ízület hajlításakor magától a helyére ugrik, önmagától nem megy ki. Többnyire tünetmentes.

 

2-es fokozat

A térdkalács többnyire a helyén van, de időnként az ízület nyújtásakor kiugrik onnan. Ilyenkor az állatugrik” egyet, vagyis egy lépésre nem teszi le a lábát. A végtag görbülete előfordulhat, de minimális.

 

 
3-as fokozat A patella többnyire ficamodott helyzetben van, de kézzel visszahelyezhető. Az állat terheli a végtagot, de teljesen nem tudja kinyújtani. A végtag görbülete látható.

 

 4-es fokozat

A patella mindig ficamodott helyzetben van és sebészeti ellátás nélkül nem helyezhető vissza. A végtag görbülete kifejezett.

 

 

Természetesen a ficam súlyosságának növekedésével a tünetek, a fájdalom, a sántaság is növekedni szokott. A tünetek, a sántaság és a ficam foka korral rosszabbodhatnak.

 

 

Milyen tüneteket tapasztalunk?

A tünetek változóak lehetnek a fokozattól és az életkortól függően. A sántaság többnyire nem állandó, és csak akkor jelez fájdalmat az állat, amikor a rendellenes helyeződésű patella és a vele szemben lévő combcsont ízületi porcfelszíne lekopott. I-es fokozatú betegek többnyire tünetmentesek, akár egy életen át, de idős korra porckopás kialakulhat. II-es fokozat esetén főleg fiatal korban gyakran tünetmentes lehet a beteg, esetleg futás közben egy-egy lépésre felkapja a lábát. Idősebb korban sántaság lehetséges. III-as IV-es fokozat esetén többnyire sántaságot tapasztalunk fiatal korban is, esetleg járás közben a végtag tengelyirányú eltérése is megfigyelhető.

 

 

A diagnózis felállítása

Fizikális vizsgálat során álló helyzetben a térdízületeket megfogva kitapintjuk a patellákat. Normális ízület esetében azok nem tolhatók ki árkukból sem hajlított, sem nyújtott állapotban. Amennyiben az állat patella ficamos, úgy a térdkalács az árkából vagy a középvonal felé, vagy a külső oldalra egy kattanó érzés kíséretében kirakható, illetve ha ficamodott állapotban van, akkor visszahelyezhető. IV-es fokozat esetén nem helyezhető vissza. A ficamodott patella tapinthatóan nem a végtag középvonalában van és mellette az árka tapintható.

 

 

A kezelés alapelvei

1. Konzervatív terápia

Konzervatív terápiát alkalmazunk kistestű kutyák I. fokú ficama esetén. Ha fájdalmat jelez az állat, akkor kúraszerűen alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszert adunk. Az ízületi nedv termelését fokozó illetve az ízületi porc regenerációját elősegítő gyógyszereket/ gyógyhatású készítményeket hosszú távon adagoljuk. Kontrollálni kell az állat testsúlyát, vigyázni kell, minden fölösleges súly plusz terhelést jelent az ízületekre!

 

2. Műtéti ellátás

Ha sebészi beavatkozás szükséges, azt jobb fiatal korban a degeneratív ízület elváltozásokat megelőzve elvégezni. Műtéti ellátással sem lehet tökéletes ízületet alkotni, de a rossz felépítésű ízület korrekciójával a későbbi arthrózis (degeneratív ízületi elváltozás) fokát csökkenteni, kialakulásának sebességét lassítani. Lényege a térdízület anatómiai viszonyainak megváltoztatása úgy, hogy a patella az árkából ne tudjon oldalirányban elmozdulni. Hogy mit kell korrigálni és milyen fokban, azt sokszor csak műtét közben lehet meghatározni.

  

 

Műtét utáni kezelés

A műtétet követő 10-12. napon varrat eltávolítás. Védőgallér viselése javasolt ez idő alatt, mert a műtéti sebet a nyalogatástól óvni kell. A közhiedelemmel ellentétben egy steril műtéti sebnek nem tesz jót a nyalogatás, mert a kutya nyála rengeteg baktériumot tartalmaz, amelyeket így a sebbe juttathat. Az első pár napban antibiotikumos kezelést és fájdalomcsillapítást kell végezni. Kb. 1 hónapig szigorú mozgáskorlátozásra van szükség. Porcregeneráló szerek adása folyamatosan javasolt. Általában a műtétet követő 2-4 hét alatt válik sántaságmentessé a beteg. A gyógyulási folyamatot fizikoterápiával gyorsítani lehet. Mivel az elváltozás többnyire két oldali, ezért az egyik láb korrekcióját követő kb. 2 hónap múlva a másik térd ellátása is javasolt.

 

Ajánlott gyógyhatású készítmények és gyógyszerek: www.csivava.net

 

Forrás: Budapesti Állatkorház

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Műtét után

(Nicole, 2011.05.02 20:00)

Hello
A védőgallért alváshoz is viselnie kell a kutyusnak??

válasz: műtét

(Timcsi, 2009.08.27 11:12)

Szia,
Kb. 35.000-75.000 Ft/láb környékén, attól függ, hol műtik. Nekünk 65.000Ft volt, plusz még 10.000Ft a második műtét, mert az első nem sikerült. Még most sem jó a lába, szóval a hírnév és a magas ár nem feltétlen jeleni azt, hogy jó is az orvos. :(

műtét

(juditka, 2009.08.26 18:22)

HEllo!

Megtudnátok mondani hogy mennyibe kerül egy ilyen műtét?